Karvojen kasvu ja sen vähentyminen on yksilöllistä

post thumb
Kiharat
kirjoittanut Emma/ 09 Jun 2022

Karvojen kasvu ja sen vähentyminen on yksilöllistä

Kuten niin monet muutkin kehon ominaisuudet ja toiminnot, myös karvojen kasvu on yksilöllistä. Kaikilla kasvaa karvaa kehon eri paikoissa, näkyvimmin pään alueella, ja riippuu täysin ihmisestä miltä tämä karvoitus näyttää.

Hiukset ovat perinteisesti olleet tärkeä osa omaa persoonaa ja tapa ilmaista itseään. Hiukset eri pituuksissaan, muodoissaan ja tyyleissään ovat siis enemmän kuin vain karvaa. Todellisuus valitettavasti on, ettei mikään ole ikuista – eivät edes hiukset. Iän myötä ihmiskehossa tapahtuu muutoksia, ja karvojen kasvu kuuluu näihin osalle ihmisistä väistämättömiin muutoksiin. Kysymys kuuluukin, mistä muutokset johtuvat ja miten muutoksiin voi vastata.

Karvojen kasvu – mikä siihen vaikuttaa?

Yksi selkeimmistä karvoituksen määrää ja laatua määrittävistä tekijöistä on sukupuoli. Miehillä karvojen kasvu on tunnetusti keskimäärin näkyvämpää ja vahvempaa kuin naisilla. Syy tähän on hormonaalinen. Esimerkiksi hiusten kasvussa erot sukupuolten välillä eivät kuitenkaan ole merkittäviä: hiukset kasvavat samanlaisesti niin miehillä kuin naisillakin.

Kuten karvojen kasvaminen ja runsastuminenkin, myös niiden harveneminen on yksilöllinen ominaisuus. Omilla elintavoillaan voi asioihin vaikuttaa, mutta kyse on pitkälti myös perimästä. Paitsi että perimä määrittää esimerkiksi hiusten kiharaisuuden ja värin, määrittelee se myös karvojen kasvua. Iän myötä karvoitus yleensä heikkenee ja muuttaa väriä, ja tämä pätee myös hiuksiin.

Runsaasti vähentynyt karvojen kasvu pään alueella eli kaljuuntuminen tunnetaan erityisesti keski-iän saavuttaneiden miesten pulmana. Ensimmäisiä merkkejä tosin voi näkyä jo parikymppisenä, ja keski-ikäisten miesten keskuudessa se ilmenee jo suurella osalla väestöstä. Kyse ei kuitenkaan ole yksinomaan miehinen ominaisuus, vaan hiustenlähtö voi koskettaa myös naisia.

Yleisillä elintavoilla ja terveydellä on eittämättä vaikutusta hiusten hyvinvointiin. Jopa stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Myös jotkin sairaudet ja jopa niihin käytettävät lääkkeet aiheuttavat sitä. Myös hiusten mekaaninen kulutus on otettava huomioon, ja erityisesti pitkähiuksisten ihmisten on syytä olla tarkkana, sillä esimerkiksi pitkäaikaiset liian tiukat letit vaurioittavat hiustuppia.

Vaikka olisi kuinka terve ja eläisi äärimmäisen terveellisesti, ei hiustenlähtöä voi kuitenkaan kokonaan estää. Terveillä elämäntavoilla toki pidetään hiukset niin elinvoimaisina kuin mahdollista. Kuten vaikkapa kiharat hiukset tai mikä tahansa muukin kehon ominaisuus, hiusten oheneminen on kuitenkin usein nimenomaan perimän sanelema asia.

Apua hiustenlähtöön

Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen koetaan usein esteettisenä haittana. Varsinkin naisilla tämä haitta koetaan usein erittäin suurena, sillä naisten keskuudessa suositaan usein miehiä pidempää ja tuuheampaa hiustyyliä, ja kaljuuntuminen on muutenkin vahvasti leimattu nimenomaan miesten ongelmaksi. Negatiivisena hiusten oheneminen koetaan totta kai sukupuolesta riippumatta, erityisesti jos tietynlainen erottuva hiustyyli, kuten kiharat hiukset miehellä, on koko elämän ollut tärkeä osa omaa identiteettiä.

Jos hiusten oheneminen aiheuttaa haittaa, voi siihen tänä päivänä hakea apua eri tavoin. Apteekeista on esimerkiksi saatavilla shampootuotteita, jotka vahvistavat hiuksia ja edesauttavat uusien terveiden hiusten kasvamista. Shampoista ja hoitoaineista voi olla apua, mutta niillä tuskin pystyy kokonaan pysäyttämään geeneihin koodattua tapahtumienkulkua. Varsinkin jos hiustenlähtö on ollut runsasta, ei itsehoitotuotteilla voi enää saada mullistavia tuloksia.

Tehokas hoitomuoto hiusten ohenemiseen on hiustensiirto. Tämä hoito tarkoittaa käytännössä, että muualta kehosta siirretään karvatuppia kaljuuntuneeseen osaan päätä. Käyttökelpoisia tuppia voidaan saada esimerkiksi takaraivon alueelta. Hiustensiirrolla voidaan saavuttaa loistaviakin tuloksia, joten kyseessä on erittäin varteenotettava vaihtoehto hiustenlähdön esteettisistä haitoista kärsiville.