Kiharakarvainen noutaja on monipuolinen rotu

post thumb
Kiharat
kirjoittanut Emma/ 30 Apr 2022

Kiharakarvainen noutaja on monipuolinen rotu

Kiharakarvainen noutaja on monipuolinen koirarotu, jonka voi opettaa hyväksi metsästyskoiraksi tai vaikkapa palveluskoiraksi. Kiltin luonteensa ja älynsä ansiosta se oppii erilaisia rooleja kohtalaisen nopeasti. Rotu sopii myös lapsiperheisiin, sillä koira osaa käyttäytyä myös lasten kanssa. Koiraa suositellaan yleensä sellaisille ihmisille, jotka liikkuvat paljon, sillä tämä rotu pitää liikkumisesta.

Hyvää tässä rodussa on se, ettei sen perimässä ole yleisiä sairauksia. Tältä osin koira on hyvä hankinta, sillä sen kanssa ei tarvitse pelätä sitä, että koira sairastuu johonkin perinnölliseen sairauteen. Näin se on myös eettinen valinta, sillä koiraa ei ole jatkojalostettu liian pitkälle.

Kiharakarvainen noutaja – miten pitää huolta turkista?

Koiran turkkia tulee hoitaa säännöllisesti, jotta se pysyisi kunnossa. Mikäli turkissa on havaittavissa selkeästi ulospäin törröttäviä karvoja, ne voi leikata pois. Kun koiran turkkia alkaa hoitamaan jo koiran ollessa pieni, se oppii turkin trimmaamiseen. Tämä helpottaa turkin leikkaamista myöhemmin, sillä se on jo tottunut siihen.

Hyvin pidetty turkki tekee koirasta näyttävän ja se herättää mielenkiintoa kaikkialla, missä se vain liikkuu. Vaikka turkinhoito saattaa kuulostaa työläältä, se ei vie hirveästi aikaa, kunhan trimmauksen muistaa tehdä säännöllisesti. Se tarvitsee apua turkkinsa kanssa samalla tavoin kuin pitkäkarvainen kissa.

Minkälainen luonne kiharakarvaisella koiralla on?

Kiharakarvainen noutaja on nimensä mukaisesti jalostettu aikoinaan pienriistan talteen ottamiseen. Koiria on yleensä luonnehdittu rauhallisiksi ja luotettavaksi, joiden kanssa on helppo tulla toimeen. Kerrostaloasuntoon kiharakarvainen koira sopii hyvin, koska se ei ole jatkuvasti pyörimässä jaloissa.

Hyvin tyypillistä tämän rodun koirille on tietty vieraanvaraisuus tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Näin se saattaa vaikuttaa hieman varaukselliselta, muttei ole kuitenkaan aggressiivinen.

Kiharakarvainen noutaja – harrastusmahdollisuudet

Noutajan kanssa voi aloittaa monenlaisia harrastuksia. Suomessa järjestetään erilaisia koulutuksia ja testejä, joissa omaa koiraa voi käyttää. Noutajien taipumuskoe on testitilanne, jossa testataan koiran rodunomaisia taipumuksia. Jos haluat päästä koirasi kanssa metsästyskoutukseen, taipumuskoe tulee olla ensin suoritettuna.

Taipumuskokeessa testataan koiran pienriistan talteen ottamista. Jotta koira pystyy suorittamaan testin onnistuneesti, sen tulee pystyä uimaan. Koira on hyvä tutustuttaa veneeseen ennen koetta, sillä venettä käytetään kokeen aikana. Myös riistan käsittely tulisi olla asianmukaista, eikä koiran tulisi esimerkiksi repiä sitä.

Metsästyskoe on hieman vaativampi, ja lisäksi se sisältää useita eri luokkia, jotka vaikeutuvat aina suoritetun luokan mukaan. Testeissä testataan pääasiassa sitä, miten koira osaa löytää pienriistaa maalta ja vedestä. Kokeen aikana koiran tulee osata liikkua ilman, että koiraa on kytketty naruun. Lisäksi koiran tulisi osata suhtautua ampumisesta kuuluviin ääniin.

Minkälainen luonne kiharakarvaisella koiralla on?

Jos olet hankkimassa kiharakarvaisen noutajan pentua, monia asioita on hyvä ottaa huomioon. Ensinnäkin koira sitoo omistajaa monin eri tavoin, mikä on tärkeä tiedostaa. Koiraa pitää ulkoiluttaa säännöllisesti, sillä rotu kaipaa paljon liikuntaa. Ulkoiluttaminen tulee tehdä useita kertoja päivässä, mikä vaatii omistajalta aikaa.

Kun koiranpennun ottaa itselleen, se sitoo omistajaa useiden vuosien ajan. Kiharakarvainen noutaja on myös keskikokoista koiraa suurempi ja sen perusluonne on liikunnallinen. Jos sinulla ei ole tarpeeksi aikaa ulkoiluttaa koiraa, se saattaa keksiä kaikenlaisia ikävyyksiä.

Koira sopii erinomaisesti aktiivisille liikkujille ja sellaisille, jotka tykkäävät viettää aikaa luonnossa. Rotu on tottunut erilaisiin sääolosuhteisiin ja se on myös erinomainen uimari, joten koira pärjää erinomaisesti metsässä.